Botanisch maaibeheer

Een van de specialiteiten van de Vries is het botanisch maaibeheer. Met onze machines kunnen wij alle natuurgebieden, blauwgraslanden en natte schraallanden bewerken.

De Vries maait door middel van een 2-fasensysteem. In de eerste fase maait een voormaaier het gewas op een zwad. Bij de tweede fase wordt het gewas opgeraapt, gesneden en afgevoerd naar een stortlocatie. De Vries heeft momenteel 4 voormaaiers en 3 machines met opraapwagen.

 Om het gewas over langere afstand te vervoeren heeft de Vries een tussenrijwagen ontwikkeld. Middels deze wagen is het mogelijk om het gewas vanuit de opraapwagen over te draaien in deze tussenrijwagen. De trekker brengt het gewas dan naar de stortlocatie.

 De 3 voormaaiers zijn voorzien van dubbelwerkende Busatis maaibalken, welke bodemvolgend zijn, zodat de oorspronkelijkheid van uw landschap blijft behouden. Wanneer de slootkanten mee worden gemaaid, schuiven wij de maaiers een halve meter uit verstek naast de machine. Naast de messenbalk kunnen de maaiers ook voorzien worden van een schijvenmaaier. Deze maaiers kunnen op locatie gewisseld worden waardoor per gebied bekeken kan worden wat de juiste aanpak is. Voordeel van de messenbalk is dat er ook gemaaid kan worden wanneer er water op het terrein staat. Voordeel van de schijvenmaaier is dat gebieden met houtopslag ook gemaaid kunnen worden.

 

Doordat de rupsen van voor tot achter en van links naar rechts rond zijn, veroorzaken ze bij het schranken geen schade aan het landschap. Zo hebben onze machines een bodemdruk vanaf 0,045 kg/cm². De constructie van de rupsen is zo dat de rupsafsteuning in het midden zit. Door deze constructie volgen ook de rupsen het terrein. Verder zijn alle machines voorzien van open rupsen.

Onze grootste uitdaging is het zo perfect mogelijk achterlaten van de te bewerken gebieden.