Hout chippen

In 2011 zijn de nieuwe machines voor het chippen van hout in gebruik genomen. Het gaat hierbij om een houtchipper, een machine met kraan en hoogkipper en een stobbenfrees.

 

 

Houtchipper

 

De houtchipper kan bomen chippen met een maximale diameter van 50 cm. Het invoergat van deze chipper is 92 cm breed en 50 cm hoog waardoor complete bomen inclusief takken gechipt kunnen worden. Door de automatische kettinginvoer kan de kraan blijven draaien en de chipper doorgaan. Hierdoor heeft deze chipper een enorme capaciteit tot wel 500 m³ per dag. Door een ingebouwde zeef hebben de chips altijd de juiste kwaliteit. Chips welke te groot zijn gaan automatisch weer door de trommel. Verder is deze machine radiografisch bestuurbaar en is de snelheid traploos te regelen van 0 tot 17 km per uur.

 

Kraan en hoogkipper

De kraan is uitgerust met verschillende soorten koppen, namelijk een knipkop, een zaagkop en een sorteergrijper. De hoogkipper kan tot 16 m³ chips vervoeren en deze vervolgens in containers overstorten. De maximale storthoogte van deze hoogkipper is 2,7 meter.

 

 

Verder geldt voor deze drie machines dat ze allen zijn aangedreven en op rupsen staan van twee keer 1,37 meter breed. Hierdoor hebben deze machines een zeer lage bodemdruk vanaf 0,045 kg/cm².

 

Stobbenfrees

Om de stobben te kunnen verwijderen heeft de Vries een zeer lichte machine met een stobbenfrees ontwikkeld. Deze stobbenfrees kan stobben tot een meter diep frezen.